Citerad!

Av Mia Skott
Publicerad:2012-12-07 16:44

Dokument i arkivet. Foto: Linda Oja.

7 december 2012

Något helt nytt har hänt. Jag har blivit citerad (och jag hör era överlägsna fnitter ni gamla väl publicerade rävar, men det här är ny mark för mig så snälla ha tålamod)! Det jag skrivit – och ack så mycket jag har vridit och vänt på betydelsen av att skriva på sistone – har använts av en person i ett annat sammanhang än här på Humanistportalen. Det skrivna ordet har alltså för mig fått en ny funktion. Jag börjar från början, och berättelsen är kort.

Igår kväll fick jag reda på att i sitt jultal till de knappt 600 medarbetarna på Riksarkivet hade riksarkivarien Björn Jordell citerat delar av inlägget En historikers bästa vän från denna forskardagbok. Jag baxnade. Jag tappade andan där jag satt framför datorn i köket med den mörka vinterkvällen utanför. Jag skrattade så högt att jag riskerade väcka min dotter från just ingången sömn (men det gick bra). Jag svarade personen som informerat mig om denna nyhet på detta sätt, citat: ”Är det sant!? Det är ju helt fantastiskt, ja helt otroligt roligt. Att det jag skriver kommer till användning i den kontexten den är skriven i och för.” Detta är den nya funktionen – reproducerandet av texten i ett relevant sammanhang.

Men som i alla goda berättelser finns det en liten knorr. Riksarkivarien hade inte nämnt mitt namn när han citerade min text. Ops! Hur är det nu med regler för källhänvisningar… Som tur är håller jag inte riksarkivarien skyldig, eftersom det viktigaste för mig är att budskapen i de texter jag skriver når fram till dem som de är avsedda för. I detta fall alla duktiga arkivarier som i mitt tyckte behöver visas mer uppskattning för deras kunskap av oss arkivanvändare.