Persisk filologi – från muntlig tradition till boktryck

Av Bo Utas
Publicerad:2011-02-17 16:35
Name-ye

Fig. 13. Sida ur Nāme-ye Bahārestān (International Journal for Research into Islamic Manuscripts) 11, 1389/2010.

Redan från 1400-talet hade en stor del av den persiska litteraturen emigrerat österut, till Indien. Där var persiska ett ledande litteraturspråk under Mogul-dynastin och förblev så under den brittiska tiden. I Indien litograferades persiska böcker tidigare än i Iran, och sådana böcker från bokhandlare i centra som Lahore, Delhi och Lucknow spreds över Afghanistan till både Iran och Centralasien. Indisk persiska utvecklade tidigt särdrag och det gjorde också indo-persisk skrivstil (ductus). Studiet av indo-persisk litteratur utgör egentligen ett eget forskningsområde, som blivit eftersatt, nu när bruket av och kunskaperna i persiska snabbt dör ut på den indiska subkontinenten.

I början av 1900-talet började typtryckta böcker tränga undan stentrycken i Iran. De första böckerna var ganska otympligt tryckta. Det var svårt att anpassa de separata typerna till det kursiva alfabetet. Den relativa avsaknaden av skiljetecken och svårigheten att i trycket tydligt visa var ord började och slutade gjorde de tidiga typtryckta böckerna svårlästa. Men snart lärde man sig producera vältryckta och vackra böcker, och idag har Iran en blomstrande bokutgivning, där även konstnärligt avancerade böcker produceras. Det innebär en filologisk situation som i princip är densamma som den här hos oss. (Fig. 13)

Var och hur studeras persisk filologi

För filologiska studier krävs gedigna kunskaper i de aktuella språken och i deras litteratur och kulturhistoria. I Sverige kan persiska studeras inom ämnet iranska språk och i orientalistikprogrammet vid Uppsala universitet. På högre nivåer av kandidatstudierna kan man specialisera sig på filologiska problem, och inom forskarutbildningen kan man fortsätta specialiseringen till doktorsexamen. Tidvis bedrivs undervisning i persiska också vid andra svenska universitet, f.n. speciellt vid Stockholms universitet. De intressanta samlingarna av persiska handskrifter i universitetsbiblioteken i Uppsala och Lund, liksom i Kungliga Biblioteket i Stockholm, erbjuder rikt material för handskriftsstudier. Forskning om persiska miniatyrer och persisk bokkonst kan bedrivas vid de de olika institutionerna för konstvetenskap. Fina exempel på persisk bokkonst finns också i Medelhavsmuséet i Stockholm.